10.6.2005

The Beethoven Experience II

Arvoisa Lukija on ehkä jo huomannut pientä epätarkkuutta lastussa, jossa puhuttiin Beethovenista. Loput sinfonioista tulevat BBC Radio 3:n WEB saitille vasta kuun vaihteessa seuraavasti:

Symphony 6
will be broadcast on Monday 27th June, and available to download from Tuesday 28th June to Monday 4th July.
Symphony 7
will be broadcast on Tuesday 28th June, and available to download from Wednesday 29th June to Tuesday 5th July.
Symphony 8
will be broadcast on Wednesday 29th June, and available to download from Thursday 30th June to Wednesday 6th July.
Symphony 9
will be broadcast on Thursday 30th June, and available to download from Friday 1st July to Thursday 7th July.

Nämä tiedot ovat BBC:n omalta saitilta.

16 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Kiitos siitä, että kerroit näistä ja klassisen musiikin blogista.

Hanhensulka kirjoitti...

Ei kestä, kuuluu palveluun, kiitos, että olet käynyt täällä. Luen muuten sinun saittiasi säännöllisesti, vaikka aina ei ujona tule tehtyä mitään merkintää käynnistään. Saman tietysti monien muidenkin saiteilla.

Mainio miten jotkut lastut saavat niin paljon kommentteja. Kirstin lastut erityisesti, tekstin laadusta johtuu tietysti ja muista ominaisuuksista, mm. jostakin jota näytän mielessäni ajattelevani englannin sanalla timbre (musiikkitermi), kun en keksi parempaakaan. Sointi ei ole oikein hyvä vastine, ehkä kirjoittajan ääni olisi täsmällinen ilmaisu, jonkinlainen lämpö siinä ehkä. Tämähän on vaistomainen ja tulee sellaiseksi kuin tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Oikein kateellinen olen ollut Kirstin pitkistä ketjuista. Kirstillä on kyllä aina mielenkiintoiset aiheetkin ja kyky sanoa, ei siitä mihinkään pääse. Kattelin tossa taas aamulla omaa nolla riviäni kommenteissa, mutta sekin on totta että jos oikein ahkerasti kommentoisi toisten blogeissa ja samalla mainostaisi blogiaan, niin käviä määrät ja sitä myötä kommentitkin voisivat kasvaa. Ja sekin on totta jos mun blogiani ajattelee, niin en minäkään usein kommentoi tollasia henkilökohtaisia blogeja. Sellaisiin on helpompi mennä sekaan, joissa asiat on vähän yleisemmin. Kirsti sekoitaa hienosti yleisen ja henkilökohtaisen, samoin kuin sinäkin. Minä en sellaista osaa.

Anonyymi kirjoitti...

Totta, Karpalo, on helpompi osallistua keskusteluun yleisellä tasolla yleisistä asioista. Henkilökohtaisiin postauksiin on aika arka kirjoittamaan kommenttia.

Sinänsä aika hauska välillä huomata, että eri blogeissa samat ihmiset käyvät keskusteluja, samaan aikaan, eri aiheista vain. Tällaisena blogittomana on yleensä ihan tyytyväinen, ettei ole omaa blogia, jota pitäisi seurata(ja päivittää), aika ei riittäisi.

Toisaalta blogittomana tuntee olonsa välillä vähän ulkopuoliseksi, ja huomaa kyllä, missä blogeissa ei kannata kommentoida. Vastakaikua ei tule (tai sitten esittää niin älyttömiä kommentteja, ettei bloggari voi kuin itkeä :)), koska itsellä ei ole blogia. No, nämä on harvinaisia kertoja.

Kommentit ovat tietenkin tärkeitä bloginpitäjälle, mutta varmaan vielä tärkeämpää on, että joku lukee blogia. Sillä sitä kai kaikki haluavat? Se bloginpitäjien intro-minästä! Jos ei haluaisi kenenkään lukevan, kirjoittaisi varmaan wordille tai vihkoon. Lukijoita blogeille riittää, kommenttien määrä vaihtelee. Sama tuntuu olevan tuolla Rihmastossa, lukijoita on, kommenttien vähyys ihmetyttää välillä.

Petra

Anonyymi kirjoitti...

Näin alkuvaiheessa tämä blogin pitäminen on kuin vauvanhoitoa. Välillä blogivauva pulauttaa jopa koodit esille, jos tekee pienen virheen, koskee alkukoodeihin.

Vauvan hoitaja on aina vähän hermostunut ja epävarma alussa. Ei oikein tiedä, mitä tehdä. Nyt on onneksi Pikkusisko neuvomassa.

Pirkko

Hanhensulka kirjoitti...

Ilman muuta lukijat ovat tärkeitä, vaikka mitä sanoisivat bloginpitäjät, eivät he itselleen pelkästään kirjoittele. Poikani, joka seuraa tätä harrastustani jotenkin opettavaisella otteella (sanan ammattilainen kun on), sanoi tuossa taannoin, että kun olin tullut mainittua Blogisanomissa, kirjoitukseni tyyli muuttui jonkin verran. En ollut sitä itse mitenkään tajunnut tai yrittänyt. Ehkä sitä ennen olin jotenkin aidommin kirjoittanut itselleni ja imaginäääriselle lukijalle, sen jälkeen sitten tuli alintajannasta "aateluus velvoittaa"-ajatus ja teksti muuttui.

Täytyy sanoa, että en osaisi muuttaa tekstiä entiseksi tai pitää nykyisenä, vaistomaisia tuloksia molemmat. Ja yritän kirjoittaa lastuni niin suoraan lopullisiksi kuin mahdollista, vaikka joskus on korjattava vielä seuraavana päivänäkin lauserakenteita tai jopa tietoja, kun en ole ollut tarkkana tarkistuksien suhteen. Haluan, että siihen jää sellaienn sponttaani maku:))

Nämä bloggerin tapaiset blogipalvelut ovat hämmästyttäviä, miten tämä voi olla ilmaista (jos ei siis halua deluxe-palvelua), mikään maailmassahan ei ole ilmaista. Ja bloggaaminen on tehty niin helpoksi, että jopa minä osaan pitää tätä blogia, tosin kuvia en tänne blogger'ille ole vielä osannut laittaa, mutta ehkäpä sekin päivä tulee. Vuodatus on tässä suhteessa helpompi palvelu, ja onhan se tietysti suomalainen. Mutta kyllä bloggerin monipuolisuus on vielä (ehkä) suurempi.

Petran tapaisia blogittomia kommentoijia on mukava myös nähdä lastumaassa, vaikka useimmat kai lopulta antautuvat bloggareiksi, niin kuin kävi Pirkollekin.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan moni antautuukin lopulta blogin pitäjäksi, kukia mistäkin syystä. Ehkä sitä haluaa kuulua samaan joukkoon, tällaisena satunnaisena kommentoijana on välillä sellainen ihme olo ulkopuolisuudesta, mutta se kai johtuu siitä, että olen aika uusi näissä kuvioissa. Kunhan kommentoin muutaman vuoden, niin tunnen kai kuuluvani joukkoon:)

Minua kyllä vähän epäilyttää kaikki ilmainen, olen ikuinen skeptikko, ja näen mielessäni, että kun riittävän moni (ja onhan niitä jo!) on jäänyt blogin pitäminen koukkuun, blogille lätkäistään kahden euron nimellinen kuukausimaksu. Vähän niin kuin pankkien palveluissa aikanaan.

Minun olisi vaikea kyllä kuvitella itseäni bloggariksi. Yksityisen päiväkirjan pitäminen on eri asia, blogissa sitä väistämättä kirjoittaa lukijalle(kuten tietysti myös kommentissa). Minulla se laittaisi jonkinlaisen suodattimen päälle, enkä usko, että tekstistä tulisi mitenkään mielenkiintoista(ja jotain mielenkiintoahan pitäisi olla jotta blogia luettaisiin).
No, minulla on oma ääneni Rihmastossa, se on minulle luontaisempi foorumi, koska kirjoitan mieluummin fiktiota kuin faktaa.

Petra

Hanhensulka kirjoitti...

Onhan niitä blogittomia kommentoijia, esimerkiksi Sun äitis (ei tosin täällä) ja "meistä rihmastolaisista" Eki ja Liisa (Liisa K), joa monia muita. Minulla ei ole edes ongelmaa hyväksyä anonyymejä kommentoijia.

Yksityinen päiväkirja on tietysti ihan erilainen, joskus vähän hävettää kun katsoo sitä, toisinaan taas tulee hämmästyneen iloinen olo, että: hei juuri noinhan minä ajattelen! Ihan kuin olisi lukenut jonkun toisen tekstiä. Ja "toinenhan" sen kirjoittikin, kaikki ne viikot tai vuodet sitten.

Omalta osaltani Rihmasto ja tämä blogi antavat tilaisuuden suomenkielen käyttöön (olen elänyt englanniksi vuodesta 1981 lähtien, englanninkielessäkin on tietysti vaikka kuinka paljon parannettavaa). Rihmastoon liityi runsas puoli vuotta sitten, sitä ennen olin osallisena yhdessä maksullisessa kirjoittajapiirissä, joka oli tosi laiska ja oikein "kirjailijakoulutuksessa", joka on ollut todella - todella - hyödyllinen, opettajina kuusi oikeaa kirjailijaa. Kaiken tämän vuoksi, Rihmasto tärkeässä osassa tässä, uskon, että olen löytämäisilläni "oikean" kirjoittajanääneni, jota olen, niin, vuosikymmeniä:) etsinyt ja hionutkin.

Rihmasto ja tämä virtuaalituttujen kanssa bloggailu ovat tietysti sosiaalinen, kirjallinen piirinikin, ja sen merkitystä ei sovi mitenkään aliarvioida.

Anonyymi kirjoitti...

Te jotka ihmettelette minun pitkiä ketjujani huomatkaa, että olen itse aika paljon äänessä siellä kommenttipuolellakin, mekastan siis omassa blogissani.

Ja Petra, bloggarin kannalta on aivan toisarvoinen kysymys onko kommentoijalla itsellään blogia vai ei, kaikki kommentit ovat yhtä arvokkaita.

Olen miettinyt että miten kauan Hanhensulka aikoo käyttää tuota sanaa "lastu". Olen toivonut että hän unohtaisi sen, mutta ei hän näköjään unohda.
Kirsti

Anonyymi kirjoitti...

Kirsti,
suurin osa blogeista on sellaisia, että niihin voi kommentoida kirjautumatta, mutta osa ei halua anonyymejä kommentteja.
Osa bloggareista toivoo kommentteja muilta bloggareilta jonkun asian tiimoilta, tätä sanamuotoa on käytetty.

Enimmäkseen tuntee olevansa tervetullut kommentoimaan blogeihin, ja nyt olen oppinut välttämään niitä blogeja, joissa ei kannata kommentoida(ehkä kommenttini ovat vaan olleet niin typeriä:)). Onneksi niitä on vähän, mutta kyllä niitä on löytynyt.

Pieni ongelma, joka ei hetkauta, mutta on ilmiönä mielenkiintoinen.

Petra

Hanhensulka kirjoitti...

Mielesäni lastu on hyvä nimi sille mitä me blogeihimme kirjoitamme. Blogi on, valitettavasti, yleistymässä käyttöön tämän mediumin nimeksi, eikä minulla ole ehdotusta sen korvaamiseksi. Sen sijaan blogiin tulevalla kirjoituksella ei näytä olevan muuta nimeä kuin se sama sana, blogi.

Toisaalta meillä suomenkielessä on hyvä nimi tällaisella mielipide- tai tunnelmakirjoitukselle, eli lastu.

Ajattelin kolumnia tai pakinaa myös, mutta ne ovat liian suureellisia, lastu sopii niin hyvin tähän muotoon, että miksikä ei. Eihän sitä vissiin Aholle ole yksinoikeudella varattu?

Miksi Kirsti olet toivonut minun unohtavan sen?

Hanhensulka kirjoitti...

Petra,
mitä turhia ajattelet noin, anonyymejä suurin osa meistä on, vain tuollaiset vakiintuneemmat ihmiset niin kuin kirjailijat, ja sellaiset, joille tästä on tietynlaista tunnettuushyötyä, esiintyvät oikeilla nimillään. Ja mistä me niistäkään tiedetään keitä ovat, paitsi tietysti, jos olemme oikein tavanneet.

Muuten mainio juttu on, että ihmisillä näyttää olevan sellainen käsitys, että Kiiltomato olisi jotenkin hienompi puoli, ja siellä olisi näin esiinnyttävä oikein pyhänimillä:))

Anonyymi kirjoitti...

Totta, Hanhensulka. Kummallinen käsitys tuntuu Kiiltomadosta olevan, joillakuilla. Sen keskustelut ovat olleet välillä kurjia, mutta usein oikein hyviä, vilkkaita ja värikkäitä. Elävää keskustelua ei synny jatkuvasta samanmielisyydestä - erimielisyyttä Kiiltomadossa on ollut ja sitä eivät kaikki ilmeisesti siedä. Blogikeskusteluista kenties tulee helpommin "samanmielisiä", niitähän seuraavat samanmielisemmät. Kiiltomato ja Rihmasto ovat yleisiä kanavia.

Blogikeskusteluihin olisi mukavaa osallistua, mutta ainakaan minun aikani ei riitä kovin monen blogikeskustelun käymiseen, hädin tuskin muutaman blogin säännölliseen seuraamiseen. Siksi toivoisi, että keskustelut käytäisiin yleisemmällä foorumilla. Mitään muuta syytä blogikeskustelujen välttämiseen ei ole. Keskustelu on kivaa!

Lastu-sanan käytöstä olen iloinen, kunpa se vain yleistyisi. Kolumneja ja pakinoitahan bloggarien tekstit eivät oikein aina ole, joskus tietysti täyttävät nekin mitat komeasti. Ahon lastut olivat lyhyitä tuokiokuvia, fiktiivisiä usein. Jokin termi on näillekin teksteille hyvä olla, ja aina parempi, että se on suomea.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän minulla Hanhensulka mitään asiallista perustetta ole kavahtaa tuota sanaa lastu. Ties mistä kansakouluaikojen uumenista on peräisin vastenmielisyyteni, tai kenties blogista, joka termin lanseerasi. Suomenkielinen kätevä sana olisi tietenkin hyvä, minä pitäisin parempana Veloenan lanseeraamaa pärettä. Päre on jotenkin reilu sana ja minulle tuttu, koska poltan niin usein päreeni. Hyvässä lykyssä päre myös valaisee.

Kirsti

Hanhensulka kirjoitti...

Mirjamin puheenvuoroon ei ole paljoa lisäämistä ja olen kovasti samaa mieltä niiden ajatusten kanssa. Vertasin Kiiltomatoa lähinnä juuri Rihmastoon ajatuksellani hienommasta puolesta, Rihmasto näytetään miellettevän jotenkin karvalakkipuoleksi, taitavat sen keskustelijat joskus käyttääkin sellaista nimitystä. Molemmille on tietysti tilauksensa, ja toivottavasti pysyvät pystyssä.

Rihmaston ajatusta pitäisi viedä eteenpäin, nyt se on jäänyt hieman tuuliajolle. Jotenkin keskustelupalstojen ja muiden Rihmaston osien välillä näyttää olevan jonkinlainen aita, joka olisi saatava ainakin matalammaksi. Ei ole juuri nyt ehdotusta, mutta saitin pitäjä voisi ehkä ajatella jonkinlaisia uudistuksia. Kiiltomadossa ei pajoa vikaa taida olla.

Lastua vielä vähän puolustaisin. Pärekin on tietysti hyvä sana. Mutta lastulla on se etu päreeseen verrattuna, että se on jo kirjoituskäytössä. Ymmärrän viittauksesi kouluaiaiseen vastenmielisyyteen tietysti, ja varmasti monilla muillakin on sama ongelma. Lastu vertauskuvallisti myös mielestäni sopii paremmin siihen kuinka nämä kirjoitukset syntyvät. Tämäkin mitä nyt teen on lastumaista. Lastua käytetään myös sytykkeenä, joten se palamisfunktiokin täyttyisi.

Ja onhan lastu sentään ensimmäisen ammattikirjailijamme synnyttämä, että näin historiallistakin nostetta olisi sen käytölle.

Anonyymi kirjoitti...

Luin jonkin aikaa blogeista ja tulin siihen tulokseen, että ne ovat tulleet jäädäkseen. On parasta opetella käyttämään niitä.

Niitä voi käyttää monin tavoin: pitää päiväkirjaa nimellä (Panu Rajala) tai nimimerkillä, muistikirjaa (Nykänen), keskustelupalstaa(varsinkin Kirsti, Saara), laittaa valokuvia, linkkejä (Kirsi, Hanhensulka, Mette). Mahdollisuuksia on paljon.

En arvannut, että bloginpitäminen olisi näin vaikeaa. Linkkien laittaminen tekstiin on vielä oppimatta. Ensimmäisen kuvan pisti blogiini minua viisaampi.

Minusta on hauskaa keskustella ja väitellä myös keskustelupalstoilla, mutta herjauksista ja muusta ilkeilystä en pidä.

Katsohan, Mirjami, tarkemmin Kiiltomatoa. Nimenomaan erilaisia mielipiteitä (tai maailmankatsomusta) ei siellä kestetä.

Olisiko Sinusta, Mirjami, hauskaa, jos Sinua kohtaan käyttäydyttäisiin samalla tavalla kuin muutamat nimimerkit ovat käyttäytyneet siellä viimeksi minua kohtaan ja aikaisemmin monia muita kohtaan?

Enpä ole moista ilkeyttä koskaan ennen elämässäni kokenut. Mutta kokemus sekin. En olisi uskonut todeksi, jos en olisi itse kokenut.

On mahdollista olla eri mieltä asioista, mutta esittää eriävä mielipiteensä kohteliaasti tai ainakin herjaamatta toista.

Nythän Kiiltomadossa näyttää vaihteeksi rauhalliselta. Toivokaamme, että tilanne jatkuu mukavana. Sellaista minäkin kuvittelin keskustelun olevan kirjallisuuspalstalla.

Minusta Rihmastossa on parasta ilmiselvä rakkaus kirjoja ja kirjoittamista kohtaan. Siellä ei ole snobbailevaa tärkeilyä eikä ilkeilyä - moderointi toimii.

Lastu on hauska sana.

Pirkko