4.7.2005

Bill Gates'ista ja muista rikkaista hyväntekijöistä

täytyy vielä höpöttää, koska virtuaaliystävä Ruu esitti tuolla alapuolella mielenkiintoisen kommentin, joka poiki taas pitkät pulinat, jotka voi lastuttaa vaikkapa tähän. Blogihenkilö ei tietysti pyri puhumaan kenenkään puolesta, ei edes Bill Gates'in, vaikka hän tietysti kokonaisavuttomana kiireesti tarvitsisi henkilön apua. Gates'illahan on aika paljon sitä, mitä anglosaksisessa maailmassa kutustaan nimellä "bad press" ja sanonta "damned, if I do, damned, if I don't" kuvaa myös hyvin hänen tilannettaan, niin kuin kai amerikkalaisten mainetta yleensä.

Henkilön käsityksen mukaan, joka voi olla väärä, Gates aloitti suuret lahjoituksensa 1994 mentyään naimisiin. 45 ikävuoteensa mennessä hän oli lahjoittanut jotakin 25 miljardin dollarin verran. Sitä voi verrata Andrew Carnegie'hen (of Carnegie Hall- fame, y'know), joka lahjoitti koko elämänsä aikana 3 miljardia (nyky rahassa) ja Rockefeller'in (John D.) 6 miljardiin, siis molemmat koko elämänsä aikana. Eli Gates on jo nyt ylivoimaisesti suurin hyväntekijä koko ihmisen historiassa.

Hänhän on (ollut) myös kaikkien aikojen rikkain mies mukaan lukien hirmuhallitsijat ja jopa häpeäpilkut nykyajassa eli Brunei Darussalamin sulttaani Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, ja Saudi Arabian kuningas Fahad, jotka omistavat maidensa öljyntuotannon joko kokonaan (Brunein sulttaani) tai vain 60 % siitä (niin kuin Fahad tai kuka tahansa nk. sudairi-seitsikosta tai heidän pojistaan lopulta päätyykään valtaan, tyttäriähän ei Saudeissa edes viitsitä laskea lasten lukumäärään, kun poikiakin on jo niin paljon). Gates'in omaisuus on kuitenkin parhaista päivistä puolittunut nykyiseen 50 miljardiin dollariin.

Gates on sanonut, että hän jättää lapsilleen vain sen minkä nämä välttämätä tarvitsevat, ehkä miljardin pari:)) (itse hän sai rikkaalta perheeltään vain 1 miljoonaa dollaria alkupääomaksi), ja loppu menee hyväntekeväisyyteen. Blogihenkilön käsityksen mukaan ei ole olemassa mitään varsinaista lahjoitusaikataulua.

Lahjoitusvolyymi (nykyisin kai jotakin 5 miljardia puolessatoista vuodessa, tai jotakin sellaista) määräytyy sen mukaan, miten Gates'ien rahasto (Bill and Melinda Gates Foundation) pystyy hallitsemaan lahjoituksensa ja siten, että missään vastaanottavassa valtiossa ei aiheuteta inflaatiopaineita tai muuta sellaista, josta henkilöllä on vain hämäriä ja luultavasti vääriä käsityksiä, kun on rahan ja talousasioiden suhteen yleensä täydellinen tumpelo.

9 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Helsingin kaupungin pääkirjaston ala-aulassa on vaatimaton pylväs, jossa kerrotaan, että Gatesit ovat lahjoittaneet Helsingin kirjastollekin suuren summan rahaa.

Rikkaista diktaattoreista mieleeni tulee Castro, jonka mainetta suojellaan yhä kovasti Suomessa. Jo useita vuosia sitten Sunday Timesissa oli artikkeli, jonka mukaan Castro on rikkaampi kuin kuningatar Elisabet II.

Uutinen ei päässyt suomalaisissa lehdissä edes pikku-uutisiin tai yleisönosastokirjoituksiin.

hanhensulka kirjoitti...

Castrosta ja Forbes-lehdestä, joka häntä "syytti" rikkaaksi, tässä pari linkkiä:

http://www.foxnews.com/story/0,2933,150852,00.html

http://playahata.com/hatablog/index.php?p=337

Anonyymi kirjoitti...

Sen että Gates on luvannut antaa rahat pois 55-vuotiaana, kuulin armakseltani, joka oli kuullut sen jossakin välissä kuunnellessaan konserttia tai sitten uutisista. Että välikäsien välistä tietoa.

ruu morbidi

hanhensulka kirjoitti...

Niinpä se tieto yleensä on lähes aina, välitettyä. Todella omakohtaista tietoahan meillä on kovin harvoista asioista. Koko yhteiskunta pyörii luottamuksen varassa ja blogistanissa tämän asian huteruus vielä erityisesti korostuu.

Tämän asian osalta näyttää siltä, että heillä on tarkka rahanjakosuunnitelma, ja tietysti rahaa on enemmän jaettavaksi, jos sen jakaminen kestää kauemmin, kun ilmeisesti Gates'it tienaavat koko ajan. Ehkä he ovat päättäneet jäädä eläkkeelle 55 vuotiaina, lucky bastards! Ja rahahan menee joka tapauksessa sinne Foundation'iin, eikä suoraan tarvitsijoille.

Karpalo kirjoitti...

Sarasvuon Jari sanoi taannoin telkkarissa että hänellä on sellainen unelma että hän rikastuu ensin upporikkaaksi ja antaa sitten kaiken pois. Että pahinta mitä hän voi lapsilleen tehdä on jättää niille perintö, että jokaisen pitää tienata rahansa itse. Näiden lastujen jälkeen voisi päätellä että hän lienee lainannut idean Gatesilta.

hanhensulka kirjoitti...

Harvapa sillain todella tekee. Ei se Gates ehkä kuitenkaan ole pyhimys, vaan mistäpä sitäkään tietää. Jos hän antaa lapsilleen parikin miljardia, nämä varmaan elelevät mukavasti, vaikka eivät tekisi mitään. Sarasvuon puheita en oikein osaa otta tosissani jostakin syystä, mikä on tietysti väärin, saattaa puhua vilpittömästikin ja ainakin sanomishetkellä uskoa siihen, mitä itse sanoo. Management-konsultit harvoin itse tekevät, mistä saarnaavat hyvin ja vakuuttavasti.

Karpel eiku Karpalo kirjoitti...

Tai ehkä Gates on kopioinut idean Sarasvuolta. :)

Voi olla että sanomishetkellä JS uskoo siihen mitä sanoo. Todennäköisesti uskoo. Eri asia on että löytyisikö sitä hyväntekijää sitten kun tilanne olisi todellinen. Samapa tuo.

Minusta se oli tosi hieno idea ja nosti Sarasvuota ihmisenä ylöspäin mun mielikuvisani, että joku suomalainen mies edes mielikuvituksessaan leikkii tollasella ajatuksella, niin se tuntu hauskalta ja hienolta. Nyt kun nämä sun lastusi avasivat silmäni, niin idea tuntuu surkealta plagioinnilta ja perusteettomalta suosion kalastelulta, eikä enää ollenkaan niin hohdokkaalta. Toki jos Sarasvuo rikastuisi miljardimiehksi ja lahjoittaisi kaiken pois kehitysmaiden kehittämiseen, niin ehkä mun arvostus palautuisi.

Mirjam kirjoitti...

Eikö ole absurdia haluta ensin muita ihmisiä jujuttamalla (kun kauniisti ilmaisen) rikastua miljardööriksi ja sitten "aikoa" jakaa mirjardinsa - ainakin jotakin niistä - pois. Jo tuo asetelma kielii epärehellisestä asenteesta. Luvata aina voi, ja siihenhän hänen liikeideansa perustuu. Lupausten toteutumisesta hän ei otakaan mitään vastuuta, mitenpä voisi, kun lupaukset ovat mitä ovat.

Gates on kuitenkin tehnyt joskus jotakin miljardiensa eteen; nythän niitä tulee tekemättä: sellainen tuo rikastumisen automaatti on tavannut olla.

hanhensulka kirjoitti...

Niinhän miljardeille tuppaa käymään, senkun lisääntyvät.

Mutta nyt on painuttava kaksipäiväiseen konferenssiin merenrantahotelliin. See y'all later.