8.3.2007

Kansainvälinen naistenpäiväTietenkin naistenpäivä on joka päivä. Mutta koska tänään (todennäköisesti) juhlitaan naisia yleisemminkin ympäri maailmaa, niin juhlitaan tässä blogissakin.

Joten menestystä kaikille maailman naisille. Ja toivotaan vaikutusvaltaakin. Vaikka voima, valta ja kunnia tahtovatkin olla jonkinlaista nolla-summa-peliä. On siis oltava varovainen sen kanssa kuinka paljon niitä asioita toivoo kenellekin jaettavaksi.

Ja kiitos omastakin puolestani. Olemassaolo on olemattomuutta parempi.

Lisää naistenpäivätietoa on täällä.

Kuva on BBC:n naistenpäivä-aiheiselta saitilta (vuodelta 2004). Ja kuvaa naisia tiilenteossa Multanissa, Pakistanissa. Olen joskus kouluvuosina ollut kesätöissä tiilitehtaalla sekä tuolla kurapuolella että kärräämässä kuumia tiiliä pois uunin dantemaisesta pätsistä.

Nainenkin tähän muistikuvaan liittyy. Nimittäin yhden naisen ainoa tehtävä oli kaataa uunista tulevien kärräreiden päälle vettä ämpäristä, ja hän otti tehtävänsä niin tosissaan, että joidenkin kärräreiden piti siitä oikein toppuutella ärräpäiven kanssa.

Saattoi olla, että ämpärinaisella oli naisten ja miesten väliseen yhteiseloon liittyviä patoutumia purkamatta ja näki ämpärissään hyvän keinon niiden tasaamiseksi. Toisaalta voi olla, että hän oli vain innokas työssään. Mutta ei se puhdas ja viileä vesi varmaan kenellekään pahaa tehnyt. Saattoi joillakin olla jopa päivän ainoa puhdistautuminen, silloin olivat ajat ja olosuhteet toiset kuin nykyisin. Vettä ei kotona säästelty siksi, että siitä olisi ollut yleismaailmallisesti pulaa, vaan siksi, että se oli useissa kodeissa pakko kantaa vinttikaivosta ämpärillä sisään. Ja sehän oli tietysti miesten työtä.

1 kommentti:

A-K.H kirjoitti...

Kun olin mukana poliittisessa nuorisoliikkeessä, niin kyllä me retiisit olimme ainakin olevinamme sitä mieltä, että erityinen äitienpäivä tulisi lailla kieltää ja ruveta viettämään sitä tarvittaessa kansainvälisenä naistenpäivänä. Oli meillä muitakin hyviä ideoita, mutta ei niistä tainnut mikään toteutua.
Täällä puutteenperällä arvostetaan erityisesti Minna Canthia, Siskolikkaa ja Kanttilan naisia. Viimemainittu on jonkinlainen naistenkannatusyhdistys, joka on toteuttanut sukupuolten tasa-arvon painostamalla valtiovaltaa niin ponnekkaasti, että yhdelle tamperelaissyntyiselle tyllerölle on saatu kuopiolaislähtöinen liputuspäivä.
Ei, sanon minä, kyllä naisille on saatava kulkuset, jotta voivat istua pallien päällä, kuten miehetkin.

Jotain pitäisi kuitenkin tehdä tyttövauvojen massamurhaamisen ehkäisemiseksi.