Kuva: Energia, astronautti Peggy Whitson
Tänään, Aleksis Kiven päivänä (joka ei liity muuten avaruusmatkailuun kuin Simeonin Kuu-käynnin vuoksi), tehdään taas avaruushistoriaa. Kansainvälinen avaruusasema (ISS) saa ensimmäisen naiskomentajan ja ensimmäisen muslimivierailijan.
Nimittäin Baikonurista ammutaan taivaalle Sojuz-lento TMA-11, jonka kyydissä täristelevät ISS:lle amerikkalainen Peggy Annette Whitson, joka jää avaruuteen ISS:n Expedition-16:n komentajaksi, ja malesialainen Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie, joka voitanee luokitella viralliseksi avaruusturistiksi. Sojuz-lennolla on mukana myös ukrainalaissyntyinen Venäjän liittovaltion sankari, pilotti-kosmonautti Juri Ivanovitš Malentšenko, joka jää avaruuteen ISS:n pääinsinööriksi. Avaruusmatka on Whitsonin toinen ja Malentšenkon neljäs, molemmilla on takanaan myös ”avaruuskävelyjä”. Muszaphar, joka on ammatiltaan lääkäri (ortopedinen kirurgi), sen sijaan on avaruudessa ensimmäistä kertaa ja palaa kipin kapin takaisin maahan ISS:n edellisen miehistön kanssa.
Avaruusmuslimin suurin ongelmansa on tietysti tietää mihin päin kääntää kasvonsa rukousten ajaksi.
Tämä lento alkaa lisäksi ns. paastokuukauden, ramadanin, aikana. Muszaphar on kuitenkin saanut malesialaisilta muslimitietäjiltä luvan olla paastoamatta lennolla. Ramadanin aikainen paastoaminen estää muslimeita syömästä mitään päivänvalon aikaan, sen sijaan yöllä saa mässyttää sen verran kuin sielu sietää. Monissa muslimimaissa ramadanin ajaksi koko elämä kääntyy ylösalaisin, päiväsaikaan ei kaduilla näe juuri ketään, yöllä kaupat ja ravintolat ovat auki, ja elämä jatkuu...
Muszaphar ei ole mikä tahansa tavanomainen avaruusturistimiljonääri, vaikka hänen kotimaansa Malesia joutuukin maksamaan lennosta tavanomaiset 25 miljoonaa dollaria. Nimittäin Malesian valtio on lennon vaihtokauppana sitoutunut ostamaan venäläisiä hävittäjäkoneita 900 miljoonan dollarin edestä. Summa ei ole suuri öljyrikkaalle muslimimaalle. Malakan niemimaalla sijaitsevan perustuslaillisen kuningaskunnan vuosittaiset öljytulot ovat 15 miljardia dollaria, tai niillä main.
Sheikh Muszaphar ei ole ensimmäinen muslimi avaruudessa.
Tämä kunnia kuuluu saudiarabialaiselle prinssille ja kansainväliselle tyhjäntoimittajalle nimeltä Sultan bin Salman bin Abdulaziz al-Sa'ud, joka palveli ”turistina” avaruussukkula Discovery’lla 1985 (lento STS-51-G). Lennolla mm. lähetettiin avaruuteen ensimmäinen arabisatelliitti ARABSAT-1B. Sultan on nykyisin Saudien turistihallinnon johtaja, mikä ei liene kovin aikaavievä tehtävä ottaen huomioon, että Saudi Arabiaan on tavallisena turistina lähes mahdoton päästä.
Saudi Arabian noin 5000 prinssistä Sultan eroaa sikäli, että hän on prinssi Salman bin Abdulazizin poika. Salman puolestaan on toiseksi nuorin ns. sudairi-veljeksistä, ”sudairi-seitsikosta”, jotka olivat kaikki Saudi Arabian ensimmäisen kuninkaan, wahhabilaisen Abdulaziz Al Sa'ud’in ja tämän kuudennen (?) vaimon, Hassa bint Ahmad Al Sudairi’n, poikia. Sudairi-veljeksistä on tullut vaikutusvaltaisin saudien kuninkaallisen suvun haaroista. Veljeksistä yksi on jo ollut Saudien kuninkaanakin: vuonna 2005 kuollut playboy-kuningas Fahad bin Abdulaziz. Nykyinen, syvästi uskonnollinen ja vanhoillinen kuningas Abdullah bin Abdulaziz ei ole saman äidin tuotteita (hänen äitinsä on kahdeksas (?) vaimo, Fahda bint Asi al-Shuraim), eikä hyväksy sudairi-veljesten kansainvälistä ilonpitoa.
Sivuaskelena mainittakoon, että amerikkalaiset tutkivat parhaillaan tarkasti nykyisen kruununprinssin, sudairi-veli Sultan bin Abdulazizin pojan, Bandar bin Sultan'in pankkitilejä. Hänen epäillään vastaanottaneen "cool'in" runsaan miljardin dollarin verran rahaa lahjuksina englantilaiselta BAe Systems-yhtiöltä typhoon-hävittäjälentokeneiden saudeille myynnin yhteydessä. Kauppa kuuluu ns. Al Yamamah-aseita-öljyä-vastaan -projektiin, joka alkoi jo 1980-luvulla. Typhoon-kaupan ehtona oli, että brittiviranomaiset lopettavat Bandarin lahjontasyytteiden tutkimisen, ja näin tietysti tapahtui pääministeri Tony Blairin painostettua asiassa omia oikeusviranomaisiaan.
Amerikkalaiset ovat asiassa kovin kyrpiintyneitä, koska heidän tarjoamansa kilpaileva hävittäjä hävisi. He ovat aloittaneet omat lahjustutkimuksensa, mutta näistäkään emme ehkä kuule enempää tulevaisuudessa. Brittien puolustusministeriö nimittäin lausui Guardian-sanomalehden mukaan typhoon-kaupasta mm, että sopimus vahvistaa "the key objectives shared by the two governments with regard to national security and actions to combat global terrorism". Eli jotenkin, että sopimus vahvistaa molempien hallitusten avaintavoitteet kansallisen turvallisuuden ja kansainvälisen terrorismintorjunnan osalta". Mitä tuo nyt sitten selväkielellä tarkoittaisi! Toisaalta 15 niistä 19 syyskuun 11. päivän lentokoneterroristeista oli saudeja...
Joka tapauksessa tänään tehdään Kazakstanin tasavallan alueella lähellä Tiuratamin kylää sijaitsevalla venäläisellä Baikonurin kosmodromilla S.P. Koroljevin raketti- ja avaruusteknologiayhtiö Energian (Raketno-kosmitšeskaja korporatsija ”Energija” imeni S. P. Koroljova) toimesta yht’äkkiä sekä naisasialiikkeen että islamilais-malesialaista avaruushistoriaa alkaen kello 1622 Suomen aikaa.
2 kommenttia:
Nauttisin enemmän kuvasta, jos siinä olisi presidentti Bush raketti purstossa lähdössä Kassiopeiaan.
Hah, sinne voisi samalla lähtettää muutaman muunkin. Tai suoraan Betelgeusiin, eikös sieltä tullut jotakin limaisia avaruusötököitä jossakin elokuvassa, jota en nyt tosin muista.
Vanhasen voisi ampua vaikka Vesimiehen tähdistöön; pitkäveteisempää tähtisikermää ei taivaalla taida olla. Tai voisi se mennä vaikka Vulpeculaan, Ketun tähdistöön. Tai Serpens Caudaan, käärmeen häntäpään tähdistöön.
Väyrynen sopisi lennätettäväksi vaikka Pavon tähdistöön, muiden riikinkukkojen joukkoon. Se on lisäksi eteläisellä taivaanlaella, joten Vieterinukke-Paavo ei ehkä pomppaisi sieltä enää takaisin tänne meidän taivastamme kirkastamaan.
Lähetä kommentti