Kuva Hanhensulka: Heinäkuun taittuvaa valoa Giverny'ssä Monet'n lummelammikolla.
Näimme tämän vasta käytyämme Pariisin Orangerien'n museon Monet-spektaakkelia ihailemassa. Luulisin, että lammella käynti auttaa ymmärtämään Orangerien tauluja paremmin. Ne on maalattu tähän samaan tapaan, ilman taivasta ja alla olevaa maata, pelkkä lampi, lumpeet ja vihreä kasvillisuus. Jotkut näyttävät tästä syystä olevan ylösalaisin seinällä, mutta lammen nähtyään ymmärtää hyvin, mitä Monet todella kuvaa.
Kuvattu 24.7.2006 Sonyn pikkuisella näppäilydigitaalilla (P92) ja jälkikäsitelty PhotoShopissa.
8 kommenttia:
Kommenttini tähän meni edelliseen kirjoitukseesi. Aina ei nähtävästi löydy oikea kommenttiosio :)
Kiitos kommentista, löytyi se sieltäkin:) Mahtava talo Monet'lla oli ollakseen "köyhä impressionistitaiteilija". Nyt koko Giverny'n kylä on valjastettu turistien palvelulle, mitä tehnevät talvisaikaan, kun lumpeet eivät kuki. Kohtuullista ruokaakin sieltä saa kesäaikaan, ja kyytipojaksi hyvää paikallista siideriä.
Aika hämmästyttäviä nuo lumme kasvustot. Ei osaisi äkkiseltään arvata, että mistä moisia voi löytää.
Monet'n mykistävä Orangerien ovaalin muotoinen lummelampi-elämys ei ikinä unohdu.
Joo, päätä pyörittää kun niitä katselee, sekä kuvissa että luonossa. Valitettavasti Orangeriessa on väkeä yleensä niin tuhottomasti, että ei voi oikein kunnolla kuviin syventyä, isot kuvat vaatisivat ison tyhjän tilan, jonka muut katsojat aina täyttävät. Mutta eihän sinne yksinkään pääse niitä katselemaan;(
Minä muuten yritin ensin kirjoittaa runotorstaita varten lumpeista, koska meillä on mökillä niitä lahti täynnä. Ei ehkä tuon kuuluisan lammen veroinen paikka, mutta kiehtova sekin.
En ole nähnyt Monet'n taloa, vaikka olen siitä lukenut. Ihania lummerykelmiä näkee mm junan ikkunoista Savoon mennessä.
Hanhensulka, kiitos kiinnostavista jutuista. Olen käynyt lukemassa niitä ja ihmettelemässä, miten sinä tuotat koko ajan väsymättömästi niin kiehtovaa tekstiä.
Lumme on kaunis Suomenkin järvissä (ja joissakin), ja kasvaakin kai koko maassa paitsi ei ehkä Lapissa. Se muuten on Etelä-Savon maakuntakasvi. Olen kuullut sille muitakin nimiä, muistaakseni ainakin lummukka ja valkoulpukka on käytössä.
Kiitos kannustavista kommenteista:)
Lähetä kommentti