3.11.2005

Kummituslista Halloweenin jälkijunassa


öytyi Forbes-aikakauslehden saitilta, jossa lueteltiin parhaiten (perillisilleen) ansaitsevia kuolleita – tosielämän oikeita kummituksia. Listalla on monia henkilönkin suosikkeja (tosin viidentenä oleva Theodore (Dr. Seuss) Geisel’ia tämä itse hädin tuskin edes tuntee).

Iki-ihana Marilyn Monroe on listalla, mikä on yllättävää, kun ajattelee kuinka vähän hän itse asiassa sai aikaan elämänsä aikana. Tulot tulevat pääasiassa oikeudesta käyttää Marilynin ”koko maailman” tuntemaa kuvaa mainostamassa milloin mitäkin toinen toistaan turhempaa tuotetta, kuten Marilyn-merlot- tai cabernet-viini. Samoin listattuna on J.R.R. Tolkien Sormusten herra-elokuvan vuoksi, elinaikanaan kirjoilla ei ehkä olisi päässyt millekään rikkaiden listoille.

Beatleseista ovat tietysti listalla molemmat kuolleet jäsenet; kuolemalla pyhimykseksi päässyt John Lennon, jota Yoko Ono yrittää parhaansa mukaan tehdä valkoisemmaksi pitkäaikaista pyhimys”elämää” varten ja blogihenkilön suosikki-Beatle, George Harrison.

Andy Warhol’in osalta henkilö näyttää ajattelevan, että tämä oli ensimmäisiä pitkässä rivissä taiteentekijöitä, jotka ovat tehneet miljoonansa petkuttamalla ostavaa yleisöä. Mutta hei – mitäpä henkilö tietäisi taiteesta yleensä ja pop-taiteesta erityisesti ja paperikopio Marilynin kuvasta Warholin tapaan komistaa tietysti mukavasti kenen tahansa taviksen seinää. Warholin jälkeisiä hoitaa ”non-profit”-periaatteella (heh, heh) Andy Warhol Foundation, jota ryhtyy tukemaan myös Bill Gates (omistamansa Corbis-kuvien lisensointifirman välityksellä). Eli maailman rikkain mies, joka on elossa, alkaa ansaita myös hyvin tienaavan kuolleen puolesta. Howaboutthat?

Minkähänlainen listaus saataisiin suomalaisista kuolleista. Voisi tulla suurelta osin ruotsinkieliseksi? Tai voihan blogihenkilö tässä tietysti erehtyäkin.

Koko Forefesin lista on alla, linkki osoittaa Forbes-lehden selityksiin kustakin henkilöstä.

Elvis Presley
Charles M. Schulz
John Lennon
Andy Warhol
Theodore "Dr. Seuss" Geisel
Marlon Brando
Marilyn Monroe
J.R.R. Tolkien
George Harrison
Johnny Cash
Irving Berlin
Bob Marley
Ray Charles


6 kommenttia:

Karpalo kirjoitti...

Teki heti mieli ruveta arvailemaan suomalaista listaa.

Jean Sibelius, Tove Janson, Mika Waltari, Juha Vainio, Toivo Kärki, Reino Helismaa, Akseli Gallen Kallela.

Ei tullut mulla kovin ruotsinkielistä listaa mieleen.

hanhensulka kirjoitti...

Voi olla, että Kallela ei enää juurikaan tienaa.

Sibeliuksen elämänaikaisista tienisteistä ja tuhlailuista on mielenkiintoista ja hauskaakin tietoa hänelle dedikoidulla saitilla.

Listasi näyttää hyvältä, vaikka siitä puuttuukin Spede.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin Toven veljentytär mainittiin tänään Suomen rikkaimpien listalla.

Pirkko

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Bill Gates se haaraa nykyaan joka paikassa. Taalla Laosissa rokotetaan lapsia hanen rahoillansa, mika on tieytysti vain hyva asia.

hanhensulka kirjoitti...

Gates taitaa pelastaa Afrikan yksin, tai siis Bonon ja Geldofin "vähäisellä" avulla. Bill on luvannut lahjoittaa omaisuudestaan 95 % pois tällaisiin tarkoituksiin ennen kuolemaansa, mikä on hyvin kunnioitettavaa. Taisin kirjoittaakin tästä jokin aika sitten. (Heinäkuun 4. otsikolla Bill Gates'ista ja muista rikkaista hyväntekijöistä).

Tove taitaakin olla parhaiten ansainnut kirjailija Suomessa? On kumma, että aina miellän hänet ruotsalaiseksi, ja niin mieltävät ystävänikin, joille Ruotsi ja Suomi ovat muutenkin "same same", ja katsovat epäillen, kun yritän selittää hänet suomalaiseksi:)

Anna Amnell kirjoitti...

Tove on aika kansainvälinen tyyppi. Muumitalo on saanut ideansa New Orleansista. Mutta kyllä tunnelma on kirjoissa suomalainen.