Ja monet taas unohtaa ihan ilman omia ponnistuksia, koska saattavat olla niin pitkästyttäviä, mitäänsanomattomia tai kiduttavia.
Eikä blogihenkilö puhu pelkästään Finnairin lennoista, vaan monen muun yhtä vähän unohtumattoman palvelun yhtiöstä. Vaikka on tietysti muistettava, että Finnair on voittanut lentoyhtiöiden palkintoja monina vuosina erityisesti viinivalikoimastaan. Tällainen palkinto ei henkilön mielestä ole erityisen järkevä, nimittäin hyvälaatuisenkin alkoholin nauttiminen lennolla on monella tapaa vaarallista, eikä vähiten siksi, että kehon nestehukka on tavallista suurempi. Seurauksena on usein armoton päänsärky, pahanlainen krapula ja suonenvetoa jaloissa varsinkin pitemmillä lennoilla.
Ja usein alkoholin vaikutuksesta tupakan himo iskee jopa kovaluonteisempaan tupakkalakkolaiseen.
Ja se ei ole pikku juttu. Ainakaan erään ranskalaiseen naisen, nimeltään Sadrine Helene Sellies, mielestä.
Nimittäin Sadrine oli nauttinut alkoholia ja sen seurauksena himoitsi tupakkaa Cathay Pasific-yhtiön lennolla Hongkongista Brisbaneen, sinne selällään paskantavista kässärikoirista unta näkevän Rouva Ruun kotikaupunkiin. Ja koska Sadrine on näitä hyväluonteisia tupakanpolttajia, hän tietysti olisi mennyt ulos harrastamaan kadehdittavaa tapaansa ja käpytteli paikaltaan tupakka ja sytytin kädessä etsimään ulospääsyä.
Ongelmana oli, että hän ei yrityksistään huolimatta saanut koneen ulko-ovea auki. Eikä lentoemäntä halunnut asiassa auttaa.
Päinvastoin emäntä järjesti asiat niin, että Sadrine joutui oikeuden eteen päästyään Brisbaneen ja oikeus tuomitsi tupakanhimoisen lentomatkustajan maksamaan noin 600 € suuruisen hyvän-käytöksen-pantin, jonka hän saa takaisin seuraavan kerran Australiaan tullessaan. Edellyttäen, että ei yritä astua koneesta ulos tupakalle 11 km korkeudessa seuraavien 12 kuukauden aikana. Ainakaan ilman lämpimiä vaatteita, ulkona on nimittäin normaalista noin 60 astetta pakkasta sillä korkeudella, eikä happeakaan ole enempää kuin - niin - yhdentoista kilometrin korkeudessa.
Sadrinen asianajaja sanoi 34-vuotiaan asiakkaansa puolustukseksi, että tämä kärsii lentopelosta eikä muista lennosta mitään. Mikä on omituista, lentohan ilmiselvästi oli hyvinkin mielenkiintoinen.
Tapaus antaa uuden merkityksen vanhalle sanonnalle:
”Dying for a smoke”, joka ei suomeksi käännettynä oikein kuulosta miltään, vaikka sisältääkin todella syvällisen, mutta surullisen, totuuden.
8 kommenttia:
Hei Hanhensulka,
osaatko latinaa? On lause, jonka merkitystä en tiedä. Yritin jo selvittää asiaa nettisanakirjan avulla, mutta turhaan.
t. Ruu
Ruu, kiitos kysymästä, en puhu sitä kotikielenä, olen näköjään huomattavasti arviotasi nuorempi.
Koulussa luin sitä kyllä (lyhyt), mutta siitä on niin paljon aikaa, että vastauksen täytyy olla että en osaa (vaikka osaankin vielä ulkoa Exercitia Latina'n viisi ensimmäistä lausetta:). Riippuu tietysi lauseesta.
Sedis voisi ehkä auttaa paremmin, historioitsijana hän elää pää muinaisuuteen haudattuna, niin että voi sieltä päivittäin vähän latinaakin tarttua:))
No, no. En ajatellut ikääsi vaan yleistä tietomäärääsi. Ajattelin, josko olisi tarttunut latinan pikakurssi hihaan maailmaa kierrellessä. Mä luulen, että Kemppinen, jolla on paljon mielenkiintoista asiaa blogissaan (luin jo aikoinaan hänen kolumnejaan Hesarista ja yhden leikkasin talteenkin, se on vieläkin lapsen vauvakirjan välissä, se kertoi ihmeellisestä pienen naisen syntymästä..), mutta kun en tunne Kemppistä, niin epäröin ihan heti ensi töikseen mennä kyselemään latinan lauseita:)
Mutta kiitoksia vastauksestasi.
Milloin tulet tänne päin?
Ruu, laita lause blogiisi esille, olen varma, että siihen tulee hyviä ehdotuksia.
Juna lähtee 18.12. Pariisin ja sieltä koneella Singaporen kautta Perthiin. 27.12. lennämme Melbourneen ja tulen takaisin tänne (ainakin vähäksi aikaa) 21.1. Kesävetimet on jo otettu esille, pesty ja silitetty, plankattu ja puleerattu ja valmiina pakkaamista varten, vaikka ennen matkaa on tarkoitus käydä vielä Suomessa itsenäisyyspäivää seuraavalla viikolla.
Tuttu viestitti muutama päivä sitten Melbournesta, että VIHDOINKIN on tullut kesä elikä 29 lämmintä. Raasu. Muuttais sekin tänne niin ei tarvis kärvistellä siellä Bassin salmen jäisissä tuulissa suurimpaa osaa vuodesta...:)
Tein niin kuin ehdotit. Saa nähdä tietääkö kukaan.
Yks latinisti muuten kertoi, ettei se ole latinaa. Paitsi "sic". En tiedä mitä salakieltä se on..:(
Hyvä kun joku muu kertoi. Minäkin vähän niin uskalsin ajattella, vaikka onhan costa ja napta molemmat jotenkin käänettävissä suomeksi, lauseesta vaan ei oikein saanut järkevää. Costasta voisi löytää vaikka "kyljen" tai jopa "kylkiluun" tai ehkä "rannan" ja naptasta "vetoköyden". Mutta yritäpä saada niistä jotakin sanovaa lausetta:)
Lähetä kommentti