7.11.2005

Kirjan lukeminen on taitolaji,


onka toistaiseksi hallitsee vain ihminen itse, kirjan luoja. Nörtit, jotka ovat yrittäneet automatisoida lukemista vain kopioidakseen kirjan tietokoneen muistiin ilman inhimillisen konekirjoittajan apua, ovat huomanneet kuinka vaikeaa se todellisuudessa on.

Esimerkiksi sans-fonteilla, joissa ei ole lukemista helpottavia häntiä kirjaimissa, ykkösen ja l-kirjaimen erottaminen toisistaan on mahdotonta, ellei ymmärrä sanojen kontekstiä. Meillä ihmisillä tämä tapahtuu automaattisesti, ”ilman ponnistuksia”. Mehän olemme jo pienestä pitäen tottuneet tulkitsemaan kontekstiä, ensin äidin milloin rakastavasta milloin vihaisesta puheesta lapsuuden leikkikavereiden arvaamattomasta seurasta selviytymisen kautta kaunokirjallisuuden vaivattomiksi lukijoiksi ja joskus jopa ymmärtäjiksikin.

Nyt kaikkien bloggaajien ja muiden internet-ihmisten korvaamaton ystävä, Google, on ottanut tehtäväkseen lukea automaattisesti kaikki maailman kirjat muistiinsa. Tässä saattaa olla hieman blogihenkilön lisäämää suuruudenhullua liioittelua, mutta niin paljon kuin mahdollista Google niitä kirjoja syövereihinsä haluaa imuruida. Heidän saitillaan sanotaan tavoitteesta näin:


Google's mission is to organize the world's information, but much of that information isn't yet online. Google Print aims to get it there by putting book content where you can find it most easily – right in your Google search results.

Ohjelma, Google Print, on edelleen netissä, vaikka yritykset sen lakkauttamiseksi ovat käynnissä amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä (ehkä Google viedään lopulta Guantanamo Bayhin kidutettavaksi!).

Blogihenkilö teki pikaisen etsinnän käyttäen sanoja ”Mark Twain” ja Google Print löysi 136 kirjaa ja kaikkiaan 130,000 sivua 0.11 sekunnissa. Yhtään kokonaista kirjaa ei henkilö jaksanut tietomerestä etsiä, sen sijaan löytyi joitakin aforismeja, joista yhden henkilö käänsi tähän alle.


Jos löydät nälkäisen koiran ja syötät sen kylläiseksi, se ei pure sinua. Tämä on merkittävin ero koiran ja ihmisen välillä.


Niin muistuikin tässä mieleen, että Googlenhan onkin haastanut oikeuteen pari kolme kirjailijaa ja heitä edustavia järjestöjä.

Mainittakoon vielä, että Project Gutenberg on ollut tällä asialla jo vuosikaudet copyright-oikeuksien ulkopuolella olevien kirjojen osalta. Sieltähän voi lukea esimerkiksi Juhani Ahon Papin tyttären ja muutkin julkaistut kirjoitukset.

Ei kommentteja: