14.2.2006

Hyvää Valentin päivää

Valentinin päivänä tulee meistä itse kukin tietysti tavallista romattisemmalle päälle. Pyhä Valentin, joka on yksi muuten merkityksettömistä kristinuskon martyyreistä, on kuitenkin rakastavaisten pyhimys, ja näin tulee säilymään romantiikannälkäisen ihmiskunnan historiassa niin kauan kuin spermaa tarvitaan ihmissuvun jatkamiseksi, ja ehkä vielä sitäkin pitemmälle.

Päivän, anglosaksiseen tapaan vietettynä, ei tietysti pitäisi vedota suomalaisiin pihkakouraisiin, sammalkorvaisiin metsäläisiin, jotka eivät osaa edes small-talkia, tai jotka pukeutuvat pukuunsa sopimattomiin ja täysin väärän värisiin tennissukkiin Lenita Airiston epäinhimillistä ponnisteluista huolimatta.

Kuva: lenita.airisto.fi

Mutta jostakin syystä valentini vaan vetoaa.

Tarkemmin ajatellen tämän ei ehkä pitäisi olla niin suuri ihmettelyn aihe. Kuinka moni jöröttävä suomalaisjässikkä on vuosikymmenet salaa ihaillut jotakin lähellään olevaa naista uskaltamatta koskaan lähestyä tätä, ja syy on tietysti näiden luontainen ujous ja erityisesti epäonnistumisen pelko, joka on jotenkin metsäläiskulttuuriimme rakennettu kasvatustraditio, josta ei olla päästy eroon edes uudessa euro-ajassamme.

Valentinin päivä antaa tilaisuuden nimettömästi lähestyä ihailunsa kohdetta ja kirjoittaa hempeää luritusta, jota ei muuten kehtaisi ajatella edes yksikseen vessassa yönselässä, vaikka valotkin olisi sammutettuina, niin ettei näkisi omiin silmiinsä - sielunsa peileihin.

Mutta tämä koskee vain suomalaisia mieseläjiä. Naiset tietysti ovat toista maata, ja toivoisivat saavansa romattisia suklaa- ja kukkalähetyksiä muulloinkin kuin valentina tai jos miehellä on huono omatunto.

Kuuluisin suomalainen Valentin on tietysti kaikkien rakastama ja jokaisen ajatuksissa aina oleva Valentin Vaala. Hänen tähän päiväänkin löysästi liittyvistä elokuvistaa mainittakoon Kaikki rakastavat, jossa Ikonen-Palo taistelupari oli ensimmäisen kerran lähitaisteluasemissa, ja Mika Waltarin kirjoittama sydämetön komedia Gabriel tule takaisin, joka on tietysti erityisesti juuri valentinin päivään temaattisesti liittyvä elokuva.

Jotenkin tästä ajatus karkaa yhdistämään ensimmäisen ammattikirjailijamme Juhani Ahon Juhan tähän samaan ketjuun, vaikka sen romantiikka onkin ehkä valentinin päivään sopimatonta.

Samalla, kun Arvoisa Lukija laskee ja lukee saamiaan lukemattomia sydänkortteja, ehdotan katseltavaksi alle imuroituja valentininpäivä pilapiirroksia, jotka ovat täältä.

Tämä seuraava kuva muistuttakoon meitä veteen piirretystä viivasta, joka erottaa rakkauden himosta. Näiden kahden erottaminen toisistaan on tietysti elämän ja kuoleman kysymys, erityisesti aviomiehille. Virtuaalisen kirjailijaystävän, Häiriöklinikan Kirsti-tädin, täydellisesti tyrmänneeseen Brokeback Mountain -elokuvaan liittyvissä ajatuksissa tämä viiva on myös jatkuvasti heilumassa näkökentässä, huolimatta siitä, että fyysinen rakkaus elokuvassa on kuvattu hyvinkin diskriitillä tavalla, eikä sen pitäisi pahottaa edes äkkiväärän körttihenkilön mustaa mieltä.
Seuraavassa kuvassa pilapiirtäjä Olle Johansson Norra Västerbotten-lehdestä ottaa osaa päivän ilakointiin ja pilapiirrossotaan muslimeja vastaan:

Ja se toikin mieleen sananvapauden, jota Olle tuossa yllä harjoittaa, ja tämän piirroksen piirtäjä Tab'kin (kanadalainen Thomas Boldt tekee arvokasta työtään Calgary Sun -lehdessä), joka kuvassa arvostelee islamia tietysti puhtaasti länsimaisesta näkökulmasta.


Politiikka jämähti ajatuksiin niin, että täytyy presidentti George W. Bushiakin tässä lastussa muistaa, ja tämä seuraava liittyy tiiviisti valentinin päivään ja pilapiirrossotaan ja tietysti sotaan noin yleisemminkin.

Näiden kuvien keskellä on muistettava, että islam on myös rauhan uskonto - huolimatta 1400-vuotisesta sodan ja väkivallan historiastaan - ja islamilaiset eivät virallisesti juurikaan välitä länsimaisesta hapatuksesta, ja sitähän sananvapauskin tietysti on - kuten demokratiakin. Voi kuitenkin olla, että virallisen islamin ja tavallisen kansan mielipiteiden välillä on suuriakin eroja, mutta tämä saattaa olla länsimaisen uskontopropagandan värittämä epäluuloinen ajatus omassa mielessäni.

Tämä seuraava kuva ei ehkä ole suoranaisesti valentininpäivään liittyvä, mutta menköön mukaan, kun tänä aamuna löytyi. Ilmiselvästi Bush ei ole ainoa töppäilijä Bushin administraatiossa. Tosin Dick Cheney on ollut aikaisemminkin tunnettu aseita suosivista mielipiteistää.


Hyvää Valentin päivän jatkoa kaikille Arvoisille Lukijoille korttiröykkiöittensä keskellä, ikään, sukupuoleen, uskontoon tai muuhunkaan sisäiseen tai ulkoiseen ominaisuuteen katsomatta.

3 kommenttia:

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Valentin Vaala on yksi kauniimmista nimista mita tiedan. Niin kaunis, etta se hyvailee korvaa kuulleessa ja suuta sanoessa.

Hanhensulka kirjoitti...

Linnunradan liftaaja, suussasulava kommentti.

Nimi on kaunis, niin kuin Omar Khaijam (jos nimen sanoo 'r'ää' pehmesti sorauttaen), tai Helena Siltala tai Tang Lai Ying. Kaikki kauniita.

Vaala oli alun perin Ivanoff, venäläistä syntyperää kun oli, se nimi oli vähän liian slaavilaisen ärhäkkä pyörimään suussa kauniisti, vaikka ei mikään kovin ruma olekaan. Hänen aikalaisensa ja ystävänsä oli kaunisniminen elokuvamies Teuvo Tulio, joka oli alkuperäisesti Theodor Tugai, joka ei ollut ruma nimi sekään.

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Helena Siltala. Kaunis. Kas kun en hoksannut aikaisemmin. Eino Leino on myös erityisen hieno. Liekkö runoilijan itsensä runoilema? Ilmari Kiannon lapsilla on myös kauniita ja jännittiviä nimiä. Nyt en kyllä muista muita kuin nuorimman tyttären nimen, joka on Sirkka Salama Saarenruusu ja joku taisi olla Ukko Sotavalo, mutta nyt voi muisti jo pettää.