Joskus on ihmetyttänyt se, että tiettyjä aiheita käsittelevien lastujen julkaisun jälkeen omaan blogiini tulee runsaasti hittejä ulkomailta, ilman mitään tunnisteita. Tietysti monet surffailijat haluavat pysyä täysin tuntemattomina, mutta se on hermostuttanut jotenkin omiakin pelkurinsormia, vaikka toistaiseksi ei ole tarvinnut muuttaa aihevalikoimaa ja yötkin tulee nukuttua ihan hyvin. Sen lisäksi pidän konspiraatioteorioista, ne ovat mukavaa ajankulua, ja tietysti - tyypillisenä ihmisenä - pidän itseäni kovin suuressa arvossa.
Kuva: kiinalainen bloggari Zhao Jing, lempinimeltään Anti, Washington Postin kuvaamana
Kiinassa sen sijaan ei bloggaajilla kai ole oikein hyvät oltavat. Blokkaajilla sen sijaan lienee erinomaiset oltavat.
Pekingiläinen bloggari Zhao Jing, jolla oli MSN-spaces blogi, kirjoitteli Kiinan hallintoa arvostelevia lastujaan pitkät ajat kenenkään häiritsemättä häntä sen kummemmin. Sitten Jing, joka tunnettiin nimellä Anti, kirjoitti lastun, jossa hän kritisoi joidenkin kiinalaislehtien päätoimittajien erottamista. Joulukuussa Kiinan viranomaiset ottivat yhteyden Microsoft’iin, joka nopeasti poisti Jingin palvelustaan. Viranomaiset tietysti välttävät sensuurisyytteet, vaikka Microsoft ehkä pitää huolen siitä - tavalla tai toisella - että kiinalaisten osuus tapahtumissa tulee kirjattua ylös "jälkipolville". Myös mm. a fellow blogger, RConversation, on kirjoitellut asiasta blogissaan.
Tässä ei ole mitään ihmettelemistä, Google on luvannut tehdä saman kiinalaisille WEB-saiteille ja sensuroi muutenkin tiedonetsintää, Yahoo on, ilmeisesti, auttanut Kiinan viranomaisia löytämään aisan yli potkivia bloggareita ja Microsoft on luvannut näiden molempien tavalla suhtautua sananvapauteen niin kuin kunnon kiinalaisen kuuluukin.
Ulkomaalaiset bloggarit protestoivat kollegansa kohtalosta ja USA:n kongressissa jopa keskusteltiin asiasta ja luvattiin tehdäkin ”jotakin”.
Sen sijaan jossakin määrin, tosin varsin lievästi, ihmetyttävät muiden kiinalaisten bloggareiden reaktiot.
Washington Post on selvittänyt Kiinan bloggariyhteisön suhtautumista Jingiin ja, vaikka joitakin osaaottavia kannanottoja on kuulunutkin, yleinen suhtautuminen on ollut kielteinen – Jingiä kohtaan. Häntä on ensinnäkin arvosteltu länsimaisista mielipiteistä ja toisaalta on pelätty, että hänen kohtalonsa aiheuttaa lisää ja tiukempaa kontrollia bloggareille. Tässä yhden kiinalaisen blogin kiihkottomia mielipiteitä Antista, muutenkin mielenkiintoinen blogi. Heidän tilanteensa ei tietysti ole helppo.
Solidaarisuus ei liene kovin suurta muuallakaan blogimaailmassa. Vaikka voin tietysti olla tässä(kin) väärässä.
Google perusteli omaa sananvapauden vastaista sopimustaan Kiinan viranomaisten kanssa sillä, että ainakin Googlen tarjoama palvelu on parempi kuin ei mitään palvelua. Ilmeisesti useimmat kiinalaiset bloggarit ovat samaa mieltä.
Länsimailla voidaan tietysti ajatella ihanteellisemmin sananvapaudesta. Suhteellinen vapaus ja täysi vatsa ovat molemmat omiaan auttamaan taivaitahipovien ajatusten tavoittelussa. Solidaarisuus on tietysti eri asia, ja ideoista on vielä pitkä matka jopa oman näppäimistön kiivaaseen paukutteluun - henskeleiden paukuttelusta puhumattakaan.
Ai niin, eikös Vuodatuksen asiakastutkimus paljastanut, että bloggareista 80 % on itse asiassa naisia, joten henskeleitä ei edes paljoa olisi paukuteltavaksi, niitähän ei saa aikaiseksi kutomalla.
Toisaalta on vaikea uskoa, että asiassa melua pitänyt Amerikan poliittinen eliitti olisi varsinaisesti sananvapaudesta kiinnostunut. Jos syitä pääsisi tai lähtisi kaivelemaan tarkemmin, saattaisi olla, että kaupalliset syyt ovat heidän metelinsä pääasiallinen lähde, ja sananvapaus vasta toisella tai viimeisellä sijalla.
Ai niin, P.S. olen pärrännyt jotakin myös hiljaiseloa nauttineella Puimurissa-blogillani, mm. videobloggaamisesta, josta en mitään tiedä. Ja siivoillut sitä muutenkin vähän uuteen uskoon Herkun asiantuntevalla avulla. Eikö muuten nuo sanat pärrätä ja hässäkkä särähdäkin pahasti korvaan, minä en niitä edes kehtaa lastuissani käyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti